Montering af stofmærker på tøj med strygejern

    Guide til strygemærker

    Det er let at påstryge et strygemærke, men der er dog nogle ting, som du bør tjekke inden du går i gang. Vi har her lavet en guide til påstrygningen, og til hvad du skal være opmærksom på.

    Alle vores strygemærker kan anvendes til påstrygning af diverse faste tekstiler og strækstoffer. Det er dog kun gældende for tekstiler, der kan tåle den høje temperatur fra strygejernet. Du bør derfor altid tjekke om det valgte materiale er egnet til høj temperatur. Du kan se det i vaskeanvisningen og du skal kigge efter følgende symboler. Vær opmærksom på, at der skal være 2 eller 3 prikker i symbolet: 

    Hvis det er en pude eller taske du skal stryge på, så skal du også tjekke om tekstilet kan tåle de høje temperaturer. Det vil ofte stå i vaskeanvisningen. Hvis der ikke er en vaskeanvisning, så vil forhandleren ofte kunne oplyse hvorvidt, materialet kan tåle strygning ved høje temperaturer.

    Er det et stykke tøj, som du påstryger et strygemærke? Her er det vores anbefaling, at du først vasker tøjet (evt. også tørretumbler det). Ved at vaske det først, minimerer du risikoen for at tøjet krymper efter at du har påstrøget mærket. Er uheldet ude og tøjet krymper, vil strygemærket ”bule” ud, men det er nemt at tage strygemærket af igen og stryge det på et nyt stykke tøj. Tøj med påstrøget strygemærke, bør aldrig tørretumbles – strygemærker tåler ikke tørretumbling.

    Hvad gør jeg, hvis tøjet ikke tåler strygning eller kun strygning ved lav varme?

    Tåler tøjet ikke strygning ved høje temperaturer, kan du i stedet sy strygemærket fast med nål og tråd, eller bruge en symaskine. For at få det bedste resultat, bør du vælge en tråd, der har samme farve som mærkets kant. Ved brug af en symaskine, så husk at være opmærksom på farven på undertråden. Ved at bruge en over- og undertråd i samme farve, undgår du at tråden ses tydeligt
    Følgende symboler betyder at materialet ikke tåler strygning:

    5 trin til påstrygning af dit strygemærke

    Der tages i guiden udgangspunkt i, at det er et stykke tøj af bomuld, der påstryges et mærke.

    1. Indstil dit strygejern på 130-140 grader. Se på tøjets mærke for at sikre dig, hvor mange grader det kan tåle, inden du går i gang. Brug ikke damp.
    2. Glat tøjet; du kan nøjes med området, hvor du ønsker at påsætte strygemærket.
    3. Er der kanter af strygefilt og stikker det udover mærkets kanter? Hvis ja, klippes dette forsigtigt af.
    4. Placere strygemærket der hvor du gerne vil have at det skal sidde. Læg et viskestykke over mærket og stryg henover mærket i ca. 15 sekunder – mærket skal sidde fast.
    5. Vend nu trøjen på vrangen og stryg nu mærket fast på bagsiden. Hold evt. strygejernet lidt på stedet og tryk gerne lidt ned i stoffet. Hold ca. 30 sekunder. Er det et større strygemærke, skal du flytte strygejernet rundt så du sikrer, at hele mærket får varme og bliver trykket ned.

    Efterfølgende kan tøjet vaskes ved højst 40 grader. Husk altid at vende vrangen ud, for på den måde undgår du unødig slitage på mærket. Der kan være tilfælde, hvor strygemærket kan løsne sig, f.eks. under vask eller efter længere tids brug. Hvis strygemærket løsner sig kan det påstryges igen – gennemgå de 5 trin igen.

    Hvis du vil være helt sikker på at strygemærket bliver siddende, kan du med fordel sy det på, enten ved at sy med nål og tråd langs kanten, eller ved at bruge en symaskine.