× PRØV AT HANDLE PÅ VORES NYE WEBSHOP - og modtag en gave som tak !
Stofmærker har to vigtige elementer: hvordan motivet fabrikeres og hvordan de monteres på tøjet.

Stofmærker har to vigtige elementer: hvordan motivet fabrikeres og hvordan de monteres på tøjet.

Forskellen mellem de forskellige slags stofmærker

Der kan være en stor forskel mellem de forskellige typer stofmærker, og hvilken du skal vælge afhænger meget af, hvad du skal bruge stofmærket til. Denne guide ser nærmere på hvordan, mærkerne adskiller sig fra hinanden og hvad de typisk bruges til.

Tre typer, hvad er forskellen?
De vævede stofmærker er ideelle til dig der ønsker mange detaljer. Når stofmærket bliver vævet vil overfladen blive glat og selve mærket er tyndere end det broderede. Derfor egner vævede stofmærker sig også særlig godt til f.eks. tyndere materialer som en spillertrøje eller en tyndere skjorte.

Et broderet stofmærke er et mere traditionelt stofmærke med mere dybde, da trådene ligger i lag, hvilket også giver en 3D lignende effekt. Idet trådene ligger i lag, så bliver mærket også kraftigere. Broderede stofmærker egner sig godt til de tykkere materialer, f.eks. striktrøjer, jakker, tasker o. lign.

Vores last minute stofmærker er til dig som skal bruge dem nu og her. Motivet printes ovenpå et hvidt standard mærke. Vi kan printe de allerfineste detaljer og have dem klar i løbet af 1-2 uger. Der er flere begrænsninger ved valg af last minute, da der ikke er mulighed for andre former end rund og størrelsen er 75 mm i diameter.  

Hvad er et strygemærke & hvad bruges det til?

Et strygemærke er et mærke der stryges direkte på tekstil. Det kan være på et stykke tøj, en mulepose eller et større stykke tekstil. Ofte bliver et strygemærke brugt til at gøre en almindelig t-shirt unik eller til at sætte et foto eller et navn på blusen.

Bagsiden på et strygemærke

Mange kender strygemærker som et mærke med en genkendelig figur fra tegnefilm, et dyr eller et tal, som bliver sat på børnetøj, men det er meget mere end dette. Har din virksomhed en bunke hvide t-shirts, hvorpå der mangler et logo, er strygemærker et godt alternativ til brodering direkte på t-shirten.

Det er desuden en nem løsning, idet det ikke kræver andet end et strygejern at påsætte et strygemærke. Vores strygemærker kan enten være broderede eller vævede, med strygelim på bagsiden. Limen smelter når mærket bliver udsat for varme fra strygejernet. Billedet viser bagsiden af strygemærket. Læs her vores guide til hvordan, du påsætter dit strygemærke – Sådan påsætter du dit strygemærke.

Som en bonusinformation, så kan strygemærket fjernes igen, hvis et andet motiv ønskes på et senere tidspunkt. Det kræver blot at strygemærket opvarmes med strygejernet. Når limen er blevet flydende igen, kan mærket fjernes. Da limen er varm, anbefaler vi, at du bruger en pincet eller en tang til at fjerne mærket.

Hvad er et symærke & hvad bruges det til?

Et symærke syes på tekstilet og adskiller sig dermed fra et strygemærke ved, at der ikke er strygelim på bagsiden. Et symærke kan, ligesom et strygemærke, bruges til reparation af huller i tøjet eller tasken, men kan også bruges til at gøre en almindelig t-shirt unik. Billedet viser bagsiden af et vævet symærke. 

Bagsiden på et vævet stofmærke

Det kan være mere udfordrende at arbejde med et symærke idet du enten skal have fat i en symaskine og sy langs kanten eller sy mærket fast i hånden.Ved større mærker kan det være svært at holde ved symærket og det stykke tekstil den påsys. Ved større symærker kan det derfor være en fordel at stryge vliesofix på bagsiden – dette kan købes i de flest stofbutikker og er dobbeltklæbende, hvilket gør at det fungere, som limen der er på strygemærker.

Der er nogle fordele ved at bruge symærker fremfor strygemærker. Fordelen ved at sy mærket på er, at det ikke på samme måde som et strygemærke, kan falde af. Et strygemærke kan f.eks. falde af i vask, hvis limen bliver opvarmet. Derudover kan et symærke bruges til tekstiler, som ikke er egnede til strygemærker, f.eks. læder, uld og strik.

Hvad er et stofmærke med velcro & hvad bruges det til?

Denne type stofmærke har monteret han-velcro på bagsiden og kan kun bruges steder, hvor der er påsyet hun-velcro.  

Bagsiden på stofmærke med velcro

Denne type mærke er specielt god, hvor det er vigtigt at kunne fjerne mærket igen, f.eks. på militæruniformer eller hvor det skal være muligt at skifte f.eks. navnefelt eller logo. Billedet viser bagsiden af et stofmærke med hanvelcro.

Stofmærket med velcro kan desuden bruges på tasker og overtøj, men som nævnt så kræves det, at der i forvejen er monteret hun- velcro, da mærket ellers ikke kan sidde fast.

Det er vigtig at være opmærksom på hvordan tøjet bliver vasket, hvis mærket sidder på tøjet. Velcro kan i vask beskadige andre beklædningsdele, det bør derfor vaskes separat eller i en vaskepose. Derudover bør tøj med velcro ikke tørretumbles ved høj varme, da høj varme kan beskadige velcroen.

Hvad er et tøjklistermærke & hvad bruges det til?

Et tøjklistermærke, eller et stofmærke med tape på bagsiden, adskiller sig en del fra både et strygemærke og et symærke. Et tøjklistermærke er et stofmærke med tape på bagsiden, og det kræver hverken strygejern eller synål for at blive monteret.

Bagsiden af et tøjklistermærke

Et tøjklistermærke er en nem måde at mærke f.eks. tøj, sko og tasker på, men hvor det ikke skal sidde permanent. Tape som bagside kan bruges til faste tekstiler, som kun vaskes ved 30 grader og hvor vrangen er vendt ud.Det kunne f.eks. være en t-shirt eller en skjorte.Det egner sig ikke til tekstiler som f.eks. strik og uld.

Et tøjklistermærke er en god løsning når det ikke er muligt at stryge eller sy mærket på, eller hvis det skal være muligt at ændre mærket på det samme stykke tøj. Billedet viser hvordan bagsiden af et tøjklistermærke ser ud. 

Se vores stofmærker her


Læs en af vores andre guides eller se relevante produkter

Påsætning af strygemærke 

Det er let at påstryge et strygemærke, men der er nogle ting du skal være opmærksom på inden du går i gang. Læs her hvad du skal være opmærksom på og find 5 trin til påstrygning af et strygemærke.

Køb dine stofmærker allerede i dag 

Vi har i mange år leveret stofmærker til sports- og foreningslivet, samt danske soldaterforeninger, f.eks. Forsvaret. Vælg mellem vævede, broderede, med guldtrækkerier og last minute
 

Mangler du mærker til din spejderforening? 

Vi har mange års erfaring med fremstilling af stofmærker og vi har ekspertisen til at hjælpe med at designe og fremstille jeres næste færdighedsmærke, korpsmærke eller et helt trejde mærke.