× PRØV AT HANDLE PÅ VORES NYE WEBSHOP - og modtag en gave som tak !

Oprindelse og brug

Medaljer og mønter har samme oprindelse og startede som betalingsmiddel i oldtiden. Senere blev der fremstillet særlige mønter, som ikke var ment til betaling men som erkendelse for en særlig indsats - f.eks. indenfor sportsgrene, krigsførelse eller særligt gode handlinger overfor samfundet. 

De Olympiske medaljer

I dag er de mest ikoniske medaljer dem man kan vinde til de Olympiske Lege hvert fjerde år. Selvom vi i dag benytter medaljer til vinderne, var det i antikkens OL ikke en skik. Derimod blev vinderne hædret med kroner af olivengrene, som ifølge mytologien viste deres særlige indsats over for de græske guder.

Sport og forsvar

Sportsstævner og militær hylder på samme måde i dag særlige bedrifter for de som har gjort sig fortjent til det. Sportsudøvere må træne hårdt, presse sig selv og opløfte sine holdkammerater for at nå til toppen mod guldet. Soldater sætter langt mere på spil i kampen om at redde menneskeliv og beskytte sociale værdier. Det kræver mod, udholdenhed og en skarp kritisk sans for omskiftelige situationer, som ikke kan håndteres af alle og enhver. 

Værdien i dag

Selvom medaljens værdi ikke længere kan bruges til betaling, er den symbolet på den hædredes stærke karaktertræk. 

Hvordan fremstilles medaljer?

Medaljer kan enten støbes eller præges. Støbte medaljer kræver en form med det logo, der skal portrætteres. Prægede medaljer kræver et presseredskab, som trykkes ned over metallet for at skabe et aftryk.

Hvornår støber man medaljer?

Støbning bruges til medaljer med huller og særlige udformninger såsom Nordic Race medaljer. 

Hvornår præger man medaljer?

Når formen på medaljen har standard dimensioner (fx uden huller i midten) og logoet skal fremhæves i metallet benyttes et prægeværktøj.
Militære medaljer

Militære medaljer

Sportsmedaljer

Sportsmedaljer

Mangler vi noget?

Vil du gerne vide mere om medaljens historie?
Send os en mail på INFO@JEF.DK med titlen "Blog: Medaljens historie" og dit foreslag til, hvad vi kan tilføje til siden. Vi ser frem til at høre fra dig.