× PRØV AT HANDLE PÅ VORES NYE WEBSHOP - og modtag en gave som tak !

Sublimationstryk, transfertryk og tekstiltryk?

Hvad er forskellen og hvornår bruger man det ene frem for det andet?

I forbindelse med tryk på profilbeklædning og andre tekstiler er det ikke underordnet hvilken teknik, der benyttes. Derudover kan det være svært at kende forskel på de forskellige af typer. Denne guide gennemgår forskellen mellem de tre mest gængse former for tryk (transfertryk, sublimationstryk og tekstiltryk), samt hvornår denne ene teknik er bedre end de andre.

Transfertryk, hvad er det?

Transfertryk er speciel velegnet til et mindre antal af f.eks. t-shirts, da der er mere manuel håndtering pr. t-shirt og fordi trykket placeres med håndkraft. Det er dermed også en god teknik til tasker, paraplyer og andre artikler, der ikke kan trykkes direkte.
Kort fortalt er et transfertryk et almindeligt tekstiltryk, hvor man varmer en film ovenpå et stykke stof.
Et transfertryk starter med at motivet eller logoet bliver overført til et stykke specialbehandlet papir – også kaldt for transferen. Motivet bliver overført spejlvendt, da det ellers vil sidde forkert, når det senere overføres til tøjet. Transferen placeres på det ønskede sted på tøjet, f.eks. ryggen af t-shirten. Herefter varmes transferen under pres og når papiret fjernes, efterlader det trykket retvendt på stoffet. Da trykket overføres fra papiret til stoffet med varme, behøver man ikke efterbehandle trykket, som man skal ved tekstiltryk.

Men kan transfertryk bruges til alle typer af tekstiler?

Et transfertryk kan både bruges til bomuld og polyester. Det betyder, at du kan vælge et transfertryk til sportstøj. Du skal dog være opmærksom på, at huden ikke kan ånde igennem et transfertryk, og tøjet derfor kan klistre til den svedige hud.

En fordel ved transfertryk er, at det er en forholdsvis nem og enkel måde at få trykt logo på en basis t-shirt eller et par bukser. Derudover kan transfertryk også bruges til andre artikler, hvor det ikke er muligt at bruge tekstiltryk.

Udover at det ikke er muligt for huden at ånde igennem træningstøj med et transfertryk, så er du også begrænset i antallet af placeringsmuligheder – et transfertryk over en syning er knap så holdbar som et sublimationstryk.

Hvad er sublimationstryk og hvornår er det den bedste løsning?

Sublimationstryk er den teknik der giver dig absolut flest muligheder for placering af logo eller andet motiv. Modsat andre metoder hvor logoet bliver påtrykt et færdigt produkt, starter denne proces inden tøjet bliver syet. Metervaren bliver sublimeret (indfarvet) med det valgte design og herefter syet sammen.

Da et sublimationstryk er en indfarvning af metervaren bliver motivet mere fleksibel; det er strækbart og du kan ikke mærke trykket, da det ikke ligger ovenpå tekstilet. Samtidig tillader sublimationstryk design af billeder eller logo i mange farver. Det er kun fantasien, der sætter grænser for mulighederne.

Det bedste resultat med sublimationstryk er med polyester, derfor tilbyder vi kun sublimationstryk på polyester. Det er den bedste løsning til sportstøj, da det er muligt for huden af ånde igennem tøj med denne type tryk.

Ulempen ved sublimationstryk er, at teknikken ikke kan bruges til færdigsyet tøj.

Tekstiltryk, også kendt som direkte tryk, hvad er det så?

Helt kort, så ”males” trykket direkte på den valgte artikel. Derfor er denne teknik særlig velegnet til dig, der har rigtig mange t-shirts, bukser, jakker m.m.
Fremgangsmåde: først udarbejdes en ramme med motivet, herefter males trykket på ved at rulle eller trække farven henover rammen. Når rammen fjernes, er det kun motivet, som har fået farve - heraf udtrykket ”males”. En anden forskel er, at trykket skal varmefikseres, før at trykket er færdigt.

Grunden til at denne teknik er ideel til større mængder af tøj, hvorpå der skal trykkes et motiv, er at denne teknik foregår i større maskiner, der kan trykke flere tøjstykker af gangen. Derudover skal der først fremstilles rammer med motivet, og trykket skal - som nævnt - varmefikseres.

På grund af varmefikseringen opnås det bedste resultat på bomuld eller bomuldsblanding. Dette skyldes den høje temperatur, som kommer ved varmefikseringen. Ved brug af bomuldsblandinger vil det bedste resultat opnås med blandinger, der har en overvægt af bomuld. Hvis stoffet indeholder 50 % bomuld eller derunder, skal der laves en prøve, for at se om tøjet kan tåle varmen. Risikoen ved blandinger der har 50 % bomuld eller under er, at stoffet smelter ved varmefiksering.

Vær opmærksom på, at der findes flere teknikker indenfor tryk. Hvis du er i tvivl eller har andre spørgsmål til tryk på tekstil så ring endelig til os på 7027 4111 eller send en mail på info@jef.dk.