Sådan vedligeholder du dine medaljer og ordensbånd

Inden du går i gang med at pudse dine medaljer, er det vigtigt, at du ved hvilket materiale dine medaljer er fremstillet i. Vi har beskrevet de 3 mest almindelige materialer i ’Hvad er forskellen på vores mange medaljer - Ordensbånd’, men hvis du er tvivl så kontakt os endelig på info@jef.dk.

Vi anbefaler, at du anskaffer en pudseklud til sølv og guld, da dette er den nemmeste måde at pudse dine medaljer. Se mere her.

Hvordan ved jeg om min medalje er i sølv eller om den er forsølvet?

Nærbillede af lødighedsstempel på medajle De fleste af Forsvarets medaljer er produceret i finsølv, Medaljens sølvindhold kan aflæses på det lødighedsstempel, som medaljen er præget med. Står der ikke noget på medaljen, er den forsølvet.

Pudsning af sølvmedaljer

Om medaljen er forsølvede eller i finsølv, så er det samme fremgangsmåde hvad angår pudsning. Husk blot at sølvbelægningen på forsølvede medaljer med tiden kan slides af ved brug. Sølv er et ”levende” metal og kræver en del vedligehold ved sammenligning med kobber og guld.

Med tiden kan dine sølvmedaljer få en mørk eller sort overflade, hvilket skyldes, at sølvet bliver angrebet af svovlbrinte, som findes i luften, oxydering. Når medaljen først har fået en mørk eller sort overflade, så kræver det en indsats at få sølvet skinnende blankt igen. Den lettelse metode er, som nævnt, en pudseklud. Det er dog kun til let vedligehold, og ved tilfælde, hvor oxyderingen ikke kan fjernes med kluden, skal du have fat i et sølvpudsemiddel.

Der findes flere forskellige pudsemidler til sølv, f.eks. Bistro, Silvo og Hagerty Sølvpuds. Følg vejledningen på det pudsemiddel du bruger. Et alternativ er at følge den metoden som Samvirke gennemgår i denne video: http://samvirke.dk/forbrug/video/saadan-renser-soelvtoejet.html

Husk at ordensbåndet ikke må vaskes med vaskemidler, da dette kan skade båndet. Båndet bør heller ikke udsættes for pudsemidlet. Vær derfor forsigtig omkring båndet, når du pudser dine sølvmedaljer.

Pudsning kobbermedaljer

Kobber anløber ikke på samme måde som sølv og over tiden vil kobber pga. oxydering danne en patina, som er en barriere mod yderligere oxydering. Kobber anløber forholdsvis langsomt og kræver knap så meget vedligehold som sølvmedaljer.Vi anbefaler, at du vedligeholder dine kobbermedaljer med en ren og tør klud, f.eks. pudsekluden nævnt ovenover. Hvis der er oxydering, som ikke kan fjernes med en tør klud, kan du prøve at smøre medaljen ind i brun sæbe, lade det sidde et stykke tid og efterfølgende skylle med varmt vand. Afslut med en tør klud. Ved kraftig oxydering kan det være nødvendigt at tage pudsemidler i brug. Husk, at hvis du bruger et pudsemiddel, så skal det være beregnet til kobber. Husk at ordensbånd ikke tåler vaskemidler og andre pudsemidler. Vær derfor forsigtig omkring båndet.

Pudsning af guldmedaljer

Guld er et ædelmetal, som er forholdsvis let at rengøre. Det kan gøres med en ren og tør klud. Hvis din medalje ikke bliver skinnende med en tør klud, kan du vaske din guldmedalje med et varmt vandbad, tilføjet et par dråber opvaskemiddel, børst evt. med en blød tandbørste. Husk at skylle med rent vand og dup medaljen tør med en blød klud. Hvis det ikke lykkes kan det være nødvendigt at forny guldbelægningen. Husk at ordensbåndet ikke tåler vaskemidler og det bør heller ikke komme i kontakt med brun sæbe.

Nærbillede af båndet på en medalje

Hvad er et ordensbånd?

Et ordensbånd kaldes også for et moirébånd. Et moirébånd er et vævet silkebånd, som udsættes for varme og tryk og derved skabes en bølgeeffekt i båndet Det er altså en visuel effekt som kan ses på båndet og giver det en særlig struktur og glans.

Hvordan opbevarer jeg bedst mine medaljer?

Hvis der går længere tid mellem at medaljerne anvendes, er den bedste måde at opbevare dem på, i en vakuumpose eller en mindre plasticpose for sig selv. Herved har medaljen ikke kontakt med påvirkninger udefra, og minimere herved vedligehold.

Opbevar dem evt. i en smuk æske eller i en Shadow box - se mere her.

Medaljerne bør ikke opbevares i et fugtigt, koldt og ikke ventileret sted. Direkte sollys, varme og kemikalier, såsom klorin, lim og lignende, samt materialer, som indeholder svovl kan forårsage oxidering. Oxidering giver medaljerne en grim overflade og ses tydeligt på sølv, som bliver mørk og i nogle tilfælde helt sort.


Læs en af vores andre guides eller se relevante produkter

Shadow Box 

En shadow box er en elegant måde at opbevare sine medaljer, ordensbjælker og miniature medaljer. Desuden så beskytter showdow boxen dem mod ridser og minimerer mængden af snavs og støv.
 

Forskel på Ordensbånd

Der kan være en stor forskel på de forskellige materialer, der bruges til at fremstille medaljerne. Det kan være vigtigt at vide hvilket materiale din medalje er fremstillet i, specielt når det kommer til vedligeholdelse, pudsning m.m. af medaljerne.
 

Bestilling af ordensbånd

Har du udfordringer med at bestille ordensbånd? Vi har udarbejdet en film som viser hvordan du bestiller ordensbånd. Vejledningen kan både bruges til bestilling af miniature medaljer, krydsbånd og ordensbjælker.