• Historien fra 1886 til nu


    1886: Firmaet Grundlægges

    Som ung mand går Niels Carl Nielsen rundt på de danske landeveje sammen med sin far og sliber knive. Udsigten til et liv som skærsliber er dog ikke drømmen for den ambitiøse ungersvend, så han beslutter sig til at få en uddannelse som guld- og sølvsmed.

    18 år gammel står Niels Carl Nielsen den 23. oktober 1886 glad og stolt med sit svendebrev i guldsmedehåndværket i hånden. Det sidste halve år inden, har han været på valsen i Tyskland, hvor han har udført sit håndværk. Han har grund til at smile og være stolt af sit svendebrev, for det armbånd, som han har lavet til prøven, har fået bedømmelsen "Udført med ualmindelig dygtighed".

    Med svendebrevet i hus kan den unge guldsmed samtidigt slå dørene op til sin egen forretning som selvstændig juveler, guld- og sølvsmed. Forretningen får navnet ”Carl Nielsen Guldsmed”.


     

    1932: 2. Generation

    Da Niels Carl Nielsen dør efter godt 45 års virke, overtager sønnen Carl Hellstern Nielsen virksomheden i 1932, og kalder den herefter Carl Nielsens Søn. Han er uddannet guld- og sølvsmed hos sin far og bliver ved med at arbejde der, efter svendebrevet er i hus. Han fortsætter med værkstedet i Ole Rømersgade og butikken i M. P. Bruunsgade. Butikken bliver bestyret af hans søster Gerda, som bor i en lille lejlighed ovenpå. Senere etablerer han også et emaljeværksted i Jægergårdsgade. I 1953 begynder sønnen Jørgen Hellstern som sølvsmed hos sin far.

    Far og søn er ikke ukendt med at arbejde sammen, for Jørgen Hellstern har arbejdet efter skoletid hos faderen i flere år, inden han begyndte på uddannelsen som sølvsmed hos Guldsmed Hingelberg i Aarhus. Carl Hellstern Nielsen arbejder i virksomheden til kort før sin død. Det ligger ligesom i kortene, at sønnen Jørgen Hellstern skal føre familieforetagendet videre. Men sådan kommer det ikke til gå – i første omgang.


     

    1967: 3. Generation

    Da Carl Hellstern Nielsen dør i 1967, føler sønnen sig ikke klar til at føre Carl Nielsens Søn videre. Derfor bliver det det svenske firma Sporrong, der køber familieforetagenet. Købet får umiddelbart ikke den store betydning for Jørgen Hellstern, da han fortsætter som daglig leder. Efter fire år vælger Sporrong af økonomiske grunde at flytte produktionen til Finland. Jørgen Hellstern er nu blevet 39 år og er klar til at blive selvstændig og køber familievirksomheden tilbage igen.

    I forbindelse med købet i 1972 vælger Jørgen Hellstern at give virksomheden et nyt navn, og Jydsk Emblem Fabrik A/S er nu en realitet. Bygninger og lokaler i Aarhus midtby bliver skiftet ud med en nybygget fabrik på Tværskiftet 4 i Beder. I 1976 flytter Jydsk Emblem Fabrik A/S til et lille butikscenter på Ormslevvej i Viby J. På dette tidspunkt består produktionen primært af emblemer, medaljer samt uniformstilbehør til Forsvaret.


     

    1992: 4. Generation

    En novemberaften i 1991 ringer telefonen hos Jørgen Hellsterns søn, Stig Hellstern, som er 28 år gammel. Det er Jørgen Hellstern, som fortæller sin søn, at han ønsker at gå på pension inden for det næste års tid. Han har allerede talt med sin revisor, der har flere interesserede klienter, som ønsker at købe virksomheden. Stig Hellstern siger til sin far, at det da lyder fint, hvis han altså vil sælge til ham.

    14 dage senere har Jydsk Emblem Fabrik A/S fået ny ejer. Stig Hellstern har købt virksomheden, og 4. generation er en realitet fra d 1. februar 1992. I 2000 flytter Jydsk Emblem Fabrik A/S til Sofienlystvej i Malling. Siden da er det gået stærkt. Antallet af medarbejdere er fordoblet flere gange. Mange nye produkter er kommet til, og flere konkurrenter er opkøbt.

    Jydsk Emblem Fabrik A/S er gået fra at være et lille firma i branchen til at være den førende indenfor salg af emblemer, sportspræmier og uniformstilbehør.