Dato: 25-06-2018

Det tjekkiske konsulat, der bliver indviet i morgen af blandt andre viceudenrigsministeren fra Tjekkiet, kan på åbningsdagen præsentere både den nye konsul Stig Hellstern, direktør på Jydsk Emblem Fabrik A/S og det første stykke nyproduceret dansk-tjekkisk kunst, som er et af de fokus områder, han vil arbejde for som ny konsul.

- Vi tænker nok Prag og øl, når vi taler om Tjekkiet, men landet er meget mere end det, så vi satte Inge Hørup til at lave sit bud på nogle af de mange muligheder, landet rummer, fortæller Stig Hellstern.

Den anerkendte kunstmaler, der er i familie med direktørparret på emblemfabrikken i Malling, har lavet ‘Strejftog’, der får en central placering i det nye konsulat.

Et stort halvabstrakt maleri med tydelige symboler, der forbinder Danmark og Tjekkiet uden øl.

- Vi skal have meget mere på end det, øjne der årvågent kigger, en dobbeltmaske med et surt og smilende ansigt med tråde tilbage til landets overvågning i kommunismens tid, fortæller Inge Hørup fra sit atelier i Frankrig.

- Men vi skal også hylde dem. Tjekkerne er langt fremme i skoen. De er for eksempel dygtige til at lave små flyvemaskiner, og forfatteren Franz Kafka var en eminent stregtegner - næsten i tråd med den norske maler Edvard Munch. Noget de færreste ved.

Hun har taget en af hans mest berømte tegninger med i sit ‘Strejftog’, en mand, der trist sidder på en stol, en flyvemaskine, noget flod, indgang til Prag med kirkespir gennem en sort port, en sekstant, der symboliserer Tycho Brahe, vores verdensberømte dansker, der flyttede til Tjekkiet og blev gravet op for tre år siden, for at fastslå om han døde af forgiftning.

Maleriet og konsulatet bliver indviet i morgen kl 15 med tjekkisk fadøl og dansk pølsevogn, hvor hele Malling er inviteret med.

Billede af Inge Hørup

Billede af Inge Hørup

Billede af Inge Hørup

Billede af Inge Hørup

Supplerende info: 

  • Stig Hellstern, 54 år, bliver den yngste konsul for Tjekkiet.
  • Konsuler er underlagt Wienerkonventionen af 1963. http://legal.un.org/ilc/texts/instruments/english/conventions/9_2_1963.pdf 
  • Stig Hellstern er 4. generation i Jydsk Emblem Fabrik A/S (1886) som beskæftiger 36 medarbejdere i Malling, Aarhus Syd

Yderligere oplysninger

Adm. direktør / Honorær Konsul
Stig Hellstern 
sh@jef.dk


Direkte: 88 80 82 40
Mobil: 22 13 41 11