Direktør Stig Hellstern har haft tid til at efterrationalisere efter sin hjemkomst fra Hongkong.

Direktør Stig Hellstern har haft tid til at efterrationalisere efter sin hjemkomst fra Hongkong.

Lokal virksomhed involveret i uroligheder i Hongkong

Forretningsrejser til Hongkong har de seneste måneder været en svær balancegang. Direktør Stig Hellstern på Jydsk Emblem Fabrik A/S i Malling har oplevet at komme i skudlinjen, når politiet har brugt tåregas og vandkanoner. 

- Sidste gang stod jeg pludselig 10 meter væk, da politiet affyrede deres kraftige vandkanoner mod menneskemængden, så jeg måtte løbe i dækning, fortæller Stig Hellstern, der dog hverken blev ramt eller kom til skade, da han hurtigt kom væk og gemte sig bag et hushjørne, så han undgik at blive fejet af banen af de kraftige vandkanoner på tankvogne og pansrede mandskabsvogne. 

Det skete i slutningen af oktober måned, hvor konfrontationerne kun er blevet optrappet siden, selvom de ikke fylder så meget i de danske medier mere. En student er skudt i maven, og de udstationerede danske studerende er trukket hjem. Men Stig Hellstern overvejer endnu ikke at droppe sine to årlige besøg.

- Jeg nåede ikke at blive bange, men tænkte, det var godt jeg ikke blev ramt at vandet og kom til at ligne en blå smølf. Indenfor vores felt er det i Hongkong, vi får vores vigtigste nyheder til virksomheden. Dem kan vi ikke undvære, mener han.

Politiet farver vandet blåt, så de demonstranter, der bliver ramt kan genkendes. I Stig Hellsterns tilfælde ville det have kostet hans virksomhed dyrt, da han næste dag havde møde med kinesere, der sagtens kunne have misforstået situationen og troet, at en blåt farvet direktør støtter de massive optøjer, der startede for et halvt års tid siden.

Historiske optøjer

Ved forretningsrejser er det altid en afvejning af ‘nice or need’, tidsforbrug kontra udbytte og nu også sikkerhedsforanstaltninger. For emblemfabrikken foregår de allervigtigste messer og nyheder til deres store sortiment i Hongkong, hvor der årligt er to store udstillinger i messecenteret i Wanchai. 

Det var under deltagelsen i efterårets messe, at direktøren kom i skudlinjen, hvor han på forhånd havde kontaktet sit hotel gennem 25 år for at høre, hvordan situationen var, om sikkerheden var i orden, og endda havde forsøgt at afbestille. Men de forsikrede ham om, at alt var roligt, selvom det ligger midt i området Kowloon, der har været skueplads for de mange demonstrationer.

Stig Hellstern måtte undvige politiets vandkanoner for ikke at blive markeret blå.

Stig Hellstern måtte undvige politiets vandkanoner for ikke at blive markeret blå.

 - Jeg skal derned igen til april, hvis det hele er faldet til ro. Hvis jeg anser det for decideret farligt, tager jeg selvfølgelig ikke afsted, men jeg ved jo, at det hverken er mig, europæere eller turister de går efter, men selvfølgelig skal jeg være varsom. Demonstrationerne opstår pludseligt, flytter sig, og der bliver skudt med gummikugler, smidt brosten og brugt vandkanoner. Men uden at være naiv, synes jeg også, det er spændende at være tæt på historiske begivenheder, siger en eftertænksom direktør, der kender Hongkong og dens mange smutveje efter flere end 100 forretningsrejser.

Arbejde med omtanke

Det kan være farligt at arbejde under de politiske uroligheder og demonstrationer, der præger byen. Massivt opbud af politi og konfrontationer med tusindvis af demonstrerende studerende har gjort det sværere at lave forretningsaftaler, gennemføre virksomhedsbesøg og deltage i messer. Men foreløbig fortsætter Stig Hellstern med sine forretningsture: 

- Jeg indstiller ikke mine besøg, jeg er jo nødt til at besøge vore leverandører, lave aftaler, tjekke nye produkter og så videre, men jeg er selvfølgelig meget mere forsigtig, når jeg færdes i det offentlige rum. Det kan være svært at forudse, hvor det går løs, og det er ikke altid nok bare at undgå bestemte områder eller tage taxi rundt for at kunne komme hurtigt væk, slutter han.