Direktør Hanne Hørup ser store perspektiver i projektet

Direktør Hanne Hørup ser store perspektiver i projektet

EU støtter nyt stort projekt på Jydsk Emblem Fabrik A/S i Malling med næsten en million kroner. Det betyder, at de ansatte bliver sparet for noget af det hårde arbejde, der slider på kroppen.

Det er virksomhedens kvindelige direktør, Hanne Hørup Hellstern, der har landet aftalen. 

- Der er store perspektiver i det her. Vi kan måske få en større produktion og samtidig give vores ansatte bedre arbejdsopgaver, siger hun.

Det er EU’s Regionalfond og Region Midtjylland, der støtter forsøget med lidt under en million kroner. Aarhus Universitet bidrager med know-how i form af ingeniørarbejde, mens NIZE Equipment ApS fra Skanderborg sørger for maskinparken. Hvor robotterne kommer fra er endnu ikke besluttet.

- De ansatte får en robot-makker og slipper for noget af det mere kedelige arbejde med mange gentagelser og løft. Det kommer ikke til at betyde fyringer, men sikkert en bedre, mere sikker og hurtigere produktion, mener Hanne Hørup Hellstern.

Flere ansatte og flere robotter

Emblemfabrikken i Malling har i mange år været inde i en positiv udvikling og er vokset, så der i dag er 38 ansatte. Flere af dem, der arbejder i produktionen kommer til at stå side om side med robotterne.

Det er endnu ikke afgjort hvornår og hvor mange robotter, der kommer ud på fabrikken, men projektet kører til udgangen af 2020, så det varer ikke længe.

Men først skal arbejdsgangene analyseres, så robotterne kommer til at udføre det arbejde, hvor de samme bevægelser skal gentages igen og igen uden risiko for uheld.

Det var lektor og ekspert i kollaborative robotter, Xuping Zhang fra Institut for

Ingeniørvidenskab på Aarhus Universitet, der kontaktede fabrikken i Malling.

- Målet er at øge effektiviteten ved at reducere de belastningsskader, der ofte opstår ved repetitivt arbejde og give medarbejderne mulighed for at fokusere på opgaver med højere værdi. Der er desværre ikke så mange små og mellemstore danske virksomheder, der hopper med på robot-bølgen, selvom virksomhederne i stigende grad er bange for at miste konkurrenceevne til udenlandske industri 4.0-virksomheder. ’Det er faktisk nemt at starte et udviklingsprogram op med os’, siger Xuping Zhang om samarbejdet med Jydsk Emblem Fabrik.

Fantastisk mulighed

Region Midtjyllands Smart Industry udviklingsprogram forsøger især at få små og mellemstore virksomheder med i forsøget. Det er gratis for virksomhederne at deltage bortset fra de timer og robotter, de investerer i projektet, der hedder

‘Integrating Human-Robot Collaboration into Danish SME Manufacturing and

Production’.

Om det siger Hanne Hørup Hellstern, der kom med i forsøget ved en tilfældighed:

- Det er synd, at mange ikke kender tilbuddet. Det er en fantastisk mulighed for at se, hvordan moderne teknologi måske kan give os en bedre produktion, og hvor vores ansatte ovenikøbet får bedre arbejdsvilkår.

Fakta

Udviklingssamarbejdet mellem Jydsk Emblem Fabrik A/S, NIZE Equipment

ApS og Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet, hedder ”Integrating

Human-Robot Collaboration into Danish SME Manufacturing and Production” og løber fra oktober 2019 til december 2020. Projektet er støttet af EU’s

Regionalfond og Region Midtjylland med lidt under 1 million kroner.