• Vedligehold af ordensbånd og medaljer


    Sådan vedligeholder du dine medaljer og ordensbånd

    Inden du går i gang med at pudse dine medaljer, er det vigtigt, at du ved hvilket materiale dine medaljer er fremstillet af. Vi har beskrevet de 3 mest almindelige materialer i ’Hvad er forskellen på vores mange medaljer - Ordensbånd’, men hvis du er tvivl så kontakt os endelig på info@jef.dk.

    Vi anbefaler, at du anskaffer en pudseklud til sølv og guld, da dette er den nemmeste måde at pudse dine medaljer. I har efterspurgt pudseklude, som kan bestilles med ordren. Vi har lyttet, og de kan bestilles her.

    Pudsning af sølvmedaljer

    Om medaljen er forsølvede eller i finsølv, så er det samme fremgangsmåde hvad angår pudsning. En forsølvet medalje har en kerne af f.eks. kobber, messing eller jern, som er belagt med sølv. Vær opmærksom på at belægningen på forsølvede medaljer med tiden kan slides af ved brug. Sølv er et ”levende” metal, hvilket vil sige at det reagerer med brinten i luften. Derfor kræver det mere vedligehold end kobber og guld.

    Den mørke eller sorte overflade skyldes kaldes oxydering. Når medaljen først har fået en mørk eller sort overflade, så kræver det en indsats at få sølvet til at skinne blankt igen. Den lettelse metode er, som nævnt, en pudseklud. Det fungerer godt til let vedligehold.

    Ved tilfælde hvor oxyderingen ikke kan fjernes med kluden, bør du have fat i et sølvpudsemiddel. Der findes flere forskellige pudsemidler til sølv, f.eks. Bistro, Silvo og Hagerty Sølvpuds. Følg vejledningen på det pudsemiddel du bruger. Et alternativ er at følge den metoden som Samvirke gennemgår i denne video.

    Vær opmærksom på at ordensbåndet kan tage skade af at blive vasket med vaskemidler. Båndet bør heller ikke udsættes for pudsemidlet, fordi kemikalierne kan blege båndet. Vær derfor forsigtig omkring båndet, når du pudser dine sølvmedaljer.

    Pudsning kobbermedaljer

    Kobber anløber ikke på samme måde som sølv og over tiden vil kobber pga. oxydering danne en patina, som er en barriere mod yderligere oxydering. Kobber anløber forholdsvis langsomt og kræver knap så meget vedligehold som sølvmedaljer. Vi anbefaler, at du vedligeholder dine kobbermedaljer med en ren og tør klud, f.eks. pudsekluden nævnt ovenover. 

    Hvis der er oxydering, som ikke kan fjernes med en tør klud, kan du prøve at smøre medaljen ind i brun sæbe. Kobbers anløbning kan fjernes med mild syre, og der findes anbefalinger på at bruge citron og ketchup i stedet for sæbe. Vores erfaring er dog, at sæbe er tilstrækkeligt i de fleste tilfælde.
    1) Gnub medaljen ind i sæbe. Undgå at få sæbe på båndet.
    2) Lad sæben sidde i 10-20 minutter.
    3) Skyl med varmt vand.
    4) Tør medaljen af med en klud.
    Ved kraftig oxydering kan det være nødvendigt at tage pudsemidler i brug. Kig efter at det pudsemiddel du benytter er beregnet til kobber. Husk at ordensbånd ikke tåler vaske- og pudsemidler. Vær derfor forsigtig omkring båndet.

    Pudsning af guldmedaljer

    Guld er et ædelmetal, som er forholdsvis let at rengøre.
    Det kan gøres med en blød, tør klud. Hvis din medalje ikke bliver skinnende med en tør klud, kan du gøre følgende:
    1) Kom din guldmedalje i en skål med varmt vand.
    2) Tilføj et par dråber opvaskemiddel.
    3) Børst fx med en blød tandbørste.
    4) Skyl medaljen af med rent vand.
    5) Dup medaljen tør med en blød klud.
    Hvis den stadig ikke er skinnende ren, kan det være nødvendigt at forny guldbelægningen. Igen husker vi dig på, at ordensbåndet ikke tåler vaskemidler og ikke bør komme i kontakt med brun sæbe.

    Hvad er et ordensbånd?

    Et ordensbånd kaldes også for et moirébånd. Et moirébånd er et vævet silkebånd, som udsættes for varme og tryk og derved skabes en bølgeeffekt i båndet Det er altså en visuel effekt som kan ses på båndet og giver det en særlig struktur og glans.

    Hvordan opbevarer jeg bedst mine medaljer?

    Hvis der går længere tid mellem at medaljerne anvendes, er den bedste måde at opbevare dem på, i en vakuumpose eller en mindre plasticpose for sig selv. Herved har medaljen ikke kontakt med påvirkninger udefra og minimerer behovet for vedligehold.

    Hvis du samtidig gerne vil vise dine medaljer frem, kan du evt. opbevare dem i en smuk æske eller i en Shadow Box.

    Medaljerne bør ikke opbevares i et fugtigt, koldt og ikke ventileret sted. Direkte sollys, varme og kemikalier, såsom klorin, lim og lignende, samt materialer, som indeholder svovl kan forårsage oxidering. Oxidering giver medaljerne en grim overflade og ses tydeligt på sølv, som bliver mørk og i nogle tilfælde helt sort.

    Hjalp artiklen dig?

    Vi håber, at du kunne bruge artiklen til at passe godt på dine ordensbånd. Hvis du selv har erfaringer eller råd vedr. vedligehold af ordensbånd og medaljer, som vi ikke har med her, vil vi meget gerne høre fra dig. Kontakt os på INFO@JEF.DK med titlen "Blog: Vedligehold af ordensbånd"

    Se vores ordensbånd