• Materialer i forsvarets medaljer


    Hvad er forskellen på medaljer til ordensbånd?

    Der kan være en stor forskel på de forskellige materialer, der bruges til at fremstille medaljerne. Det kan være vigtigt at vide hvilket materiale din medalje er fremstillet i, specielt når det kommer til vedligeholdelse, pudsning m.m. af medaljerne.

    Denne artikel ser nærmere på de forskellige typer.

    Mangler du en vejledning til vedligeholdelse af dine medaljer, så kan du finde den her.

    Forgyldt medalje

    Betegnelsen ”forgyldt medalje” bruges om en medalje, som er udarbejdet i finsølv (999), og som derefter er blevet forgyldt med 24 karat guld. Det betyder, at medaljen er overfladebehandlet med en guldbelægning, som kan slides af gennem brug. Dette kan forekomme ved brug og medaljen vil kunne forgyldes igen. Forsvarets forgyldte medaljer er forgyldt med 24 karat guld og kan på samme måde som sølv- og forsølvede medaljer, oxidere med tiden. 

    Guld er relativt blødt og er derfor nemt modtageligt overfor slid og skrammer.

    Sølv medalje

    De fleste af Forsvarets medaljer er produceret i finsølv, 999, og da sølv er et ædelmetal, reagerer det hverken med rent vand eller atmosfærisk luft. Alligevel oplever man ofte, at sølvet bliver anløbent og mørkere ved brug. Dette skyldes, at sølvet bliver angrebet af svovlbrinte, som findes i luften. Medaljen kan pudses op som alt andet sølvtøj.

    Sølv er relativt blødt, kun en smule hårdere end guld. Det gør, at sølvet er nemt modtageligt overfor slid og skrammer.

    Forsølvet medalje

    Betegnelsen ”forsølvet medalje” bruges om en medalje, som er udarbejdet i messing eller kobber, og som er blevet forsølvet. Det betyder, at medaljen er overfladebehandlet med en sølvbelægning, som kan slides af ved brug. Dette kan forekomme ved brug og medaljen vil kunne forsølves igen. Forsvarets forsølvede medaljer er forsølvet med finsølv, 999.

    Da sølv er et ædelmetal, reagerer det hverken med rent vand eller atmosfærisk luft, men alligevel oplever man ofte, at sølv anløber og bliver mørkere ved brug. Dette skyldes, at sølvet bliver angrebet af svovlbrinte, som findes i luften. Medaljen kan pudses op som alt andet sølvtøj.